img
img
img
img
img

Συχνές Ερωτήσεις

Δικαίωμα εγγραφής και διαδικασία εγγραφής στους Παιδικούς Σταθμούς

Στους Παιδικούς Σταθμούς γίνονται δεκτά κατά προτεραιότητα παιδιά όλων των υπαλλήλων του ΕΚΠΑ. Εφόσον ο αριθμός των παιδιών δεν συμπληρωθεί από την ως άνω προαναφερόμενη κατηγορία, θα συμπληρώνεται από τα τέκνα των εγγεγραμμένων μεταπτυχιακών, διδακτορικών και μεταδιδακτορικών φοιτητών που φοιτούν στο ΕΚΠΑ, και κατ’ εξαίρεση των προπτυχιακών φοιτητών. Στους Παιδικούς Σταθμούς εγγράφονται παιδιά ηλικίας 2,5 – 3,5 χρονών.
Οι αιτήσεις εγγραφής υποβάλλονται το μήνα Μάιο κάθε έτους.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

1. Αίτηση εγγραφής.

2. Πιστοποιητικό γεννήσεως του παιδιού.

3. Έγγραφο με το οποίο να βεβαιώνεται ότι ο ένας τουλάχιστον από τους δύο γονείς ή κηδεμόνες εργάζεται στο ΕΚΠΑ (π.χ. εκκαθαριστικό σημείωμα μισθοδοσίας ή αντίγραφο της σύμβασης εργασίας).

4. Βεβαιώσεις παιδίατρου:

• για την καλή σωματική και πνευματική υγεία του παιδιού Επίσης, αποτέλεσμα φυματινοαντίδρασης Mantoux, όπως κάθε φορά προβλέπεται από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών

• βεβαίωση ξεχωριστή ότι το παιδί μπορεί να συμμετέχει στο μάθημα της φυσικής αγωγής.

5. Φωτοαντίγραφο του βιβλιαρίου υγείας του παιδιού με τα εμβόλια που προβλέπονται κάθε φορά.

6. Υπεύθυνη δήλωση του γονέα ή κηδεμόνα ότι έχει ενημερωθεί για τις οικονομικές υποχρεώσεις του απέναντι στους Παιδικούς Σταθμούς του ΕΚΠΑ .(καταβολή τροφείων και ποσού ΕΦΑΠΑΞ των 50,00 € για παιδαγωγικό υλικό, αναλώσιμα κ.λπ.) και συμφωνεί ότι θα τα καταβάλλει μέσα στους προβλεπόμενους χρόνους. Το ποσό και ο τρόπος καταβολής των διδάκτρων διατίθεται σε ξεχωριστό έγγραφο από την Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της επανεγγραφής ή της νέας εγγραφής είναι:

Η τακτοποίηση όλων των οικονομικών υποχρεώσεων των αιτούντων γονέων και κηδεμόνων που έχουν παιδί που φοιτά ή θα φοιτήσει στους Παιδικούς Σταθμούς ή στο Νηπιαγωγείο ΕΑΔΠΠΑ του ΕΚΠΑ.

• Η υποβολή των δικαιολογητικών που απαιτούνται για την εγγραφή/επανεγγραφή των παιδιών στους Παιδικούς Σταθμούς γίνεται ΜΟΝΟ ηλεκτρονικά (σαρωμένα) στην αντίστοιχη ηλεκτρονική διεύθυνση του Παιδικού Σταθμού που έχετε επιλέξει. Η υποβολή αυτών θα πραγματοποιείται σε έναν από τους δύο Παιδικούς Σταθμούς προς αποφυγή διπλοεγγραφής.

Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς η αίτηση και τα δικαιολογητικά θα κατατεθούν σε φάκελο στον Παιδικό Σταθμό που θα φοιτήσει το παιδί.

bernard-hermant-5zu86kyV_UY-unsplash_cut

Μεταφορά παιδιών (Προσέλευση–Αποχώρηση)

Η μεταφορά των φιλοξενούμενων παιδιών τόσο κατά την άφιξη όσο και κατά την αποχώρηση γίνεται με ευθύνη και φροντίδα των γονέων. Οι γονείς συμπληρώνουν και παραδίδουν στις εκπαιδευτικούς το έντυπο δήλωσης (συνημμένο) με τα ονόματα των ατόμων που θα παραλαμβάνουν το παιδί τους.

Η άφιξη των μαθητών το πρωί γίνεται στο σχολείο από τις 08:00 έως τις 09:15. Η έγκαιρη προσέλευση βοηθά στην εύρυθμη λειτουργία του σχολείου. Οι εκπαιδευτικοί παραλαμβάνουν τους μαθητές στην είσοδο του Παιδικού Σταθμού και οι γονείς-συνοδοί αποχωρούν.

Η αποχώρηση των μαθητών πραγματοποιείται σε συγκεκριμένες ώρες, όπως αναγράφονται στον πίνακα του Ωρολόγιου Προγράμματος.

Η ευθύνη για την ασφάλεια των παιδιών μετά το ωράριο λειτουργίας ανήκει αποκλειστικά στο γονέα ή κηδεμόνα.

Αν παρουσιαστεί ανάγκη αποχώρησης κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου (π.χ. ασθένεια), γίνεται πάντοτε με τη συνοδεία γονέα ή κηδεμόνα.

Αυτοεξυπηρέτηση των παιδιών

Τα παιδιά θα πρέπει να εξυπηρετούνται στον χώρο της τουαλέτας χωρίς να φοράνε πάνα και προκειμένου να μπορούν να λειτουργούν καλύτερα στο χώρο του σχολείου, προτείνεται να φορούν άνετα ρούχα (παντελόνια με λάστιχο ή φόρμες, χωρίς τιράντες ή ζώνη, παπούτσια χωρίς κορδόνια αλλά με αυτοκόλλητα).

img
img
img
img
img

ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ

  • Στο σχολείο δε γίνονται δεκτά παιδιά  που  είναι άρρωστα.
  • Οι γονείς ενημερώνονται από το σχολείο για κρούσματα όλων των μεταδιδόμενων νοσημάτων που πλήττουν τους παραβρισκόμενους (μαθητές, δασκάλες, βοηθητικό προσωπικό κ.τ.λ.) στους χώρους του σχολείου καθημερινά, διατηρώντας προσεκτικά την ανωνυμία ,σύμφωνα με τις οδηγίες διατήρησης των προσωπικών δεδομένων.
  • Εάν αρρωστήσει κάποιο παιδί οφείλουν οι γονείς να το κρατήσουν σπίτι μέχρι και τη πλήρη ανάρρωση τόσο για την ενίσχυση του δικού του ανοσοποιητικού συστήματος όσο και για την αποφυγή της διασποράς και της μετάδοσης της νόσου.

Είναι απαραίτητη η αυστηρή τήρηση των συστάσεων, προκειμένου να αποφευχθεί η συνεχιζόμενη επιμόλυνση των παιδιών  καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα.

Είναι υποχρεωτικό για τα παιδιά που έχουν απουσιάσει λόγω ασθένειας να προσκομίζουν είτε να αποστέλλουν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου βεβαίωση παιδιατρική ότι μπορεί να επανέλθει στις σχολικές δραστηριότητες χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των υπολοίπων παιδιών και των συνεργατών του σχολείου.

Σε περίπτωση άρνησης του κηδεμόνα να προσκομίσει τη σχετική βεβαίωση ,το σχολείο διατηρεί το δικαίωμα να αρνηθεί την είσοδο του παιδιού στο σταθμό, προκειμένου να διασφαλίσει την καλή υγεία των υπολοίπων μαθητών.