Λειτουργία των Παιδικών Σταθμών
Η λειτουργία των Παιδικών Σταθμών αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου κάθε έτους και λήγει την 20η Ιουλίου του επομένου έτους, λειτουργεί πέντε (5) ημέρες την εβδομάδα από Δευτέρα έως Παρασκευή και καθημερινά ξεκινάει στις 8:00 π.μ. και λήγει στις 17:00 μ.μ..
Οι Παιδικοί Σταθμοί διακόπτουν τη λειτουργία τους:
• Στις 17 Νοεμβρίου- Επέτειος του Πολυτεχνείου
• Το διάστημα των Χριστουγέννων από τις 24 Δεκεμβρίου έως και τις 07 Ιανουαρίου,
• Το διάστημα του Πάσχα από τη Μ. Πέμπτη έως την Κυριακή του Θωμά
• Τις επίσημες αργίες
• Από τις 21/7 έως τις 31/8
• Όποτε ανασταλεί ή διακοπεί η λειτουργία του Πανεπιστημίου
• Κατ’ εντολή της Κυβερνήσεως
Παροχές
Φυσική Αγωγή
Η Φυσική Αγωγή εφαρμόζεται στους Παιδικούς Σταθμούς σύμφωνα με τις αρχές που διέπουν τις διαδικασίες μάθησης των παιδιών προσχολικής ηλικίας. Ο κάθε μαθητής αντιμετωπίζεται σαν ξεχωριστή προσωπικότητα με διαφορετικές ανάγκες και διαφορετικό τρόπο μάθησης.
Η συνεργασία με τους γονείς είναι συνεχής, έτσι ώστε αυτοί να ενθαρρύνουν το παιχνίδι μετά το σχολείο, να ελέγχουν το χρόνο που περνά το παιδί μπροστά στις οθόνες και να είναι θετικά μοντέλα συμπεριφοράς σε θέματα υγείας, με έμφαση την υγιεινή διατροφή και την κίνηση.
Η εκπαίδευσή είναι βασισμένη στα κριτήρια (standards) της φυσικής αγωγής στην προσχολική ηλικία, σύμφωνα με τα οποία η εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής αναγνωρίζει:
• τι πρέπει να ξέρουν τα παιδιά
• τι πρέπει να είναι ικανά να κάνουν, έτσι ώστε να παρέχει τις αναπτυξιακά κατάλληλες κινητικές δραστηριότητες στα παιδιά προσχολικής ηλικίας.
Πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα φυσικής αγωγής περιλαμβάνει:
• Κινητικά στοιχεία: περιλαμβάνονται οι βασικές κινητικές δεξιότητες (στατικές, χειρισμού, μετακίνησης) και η φυσική κατάσταση (υγεία-επιδεξιότητα)
• Γνωστικά στοιχεία
• Κοινωνικό-συναισθηματικά στοιχεία
Λαμβάνοντας υπόψη τις θεωρίες ανάπτυξης και μάθησης για το παιδί της προσχολικής ηλικίας καθώς και προγράμματα από τη διεθνή βιβλιογραφία, το μάθημα της φυσικής αγωγής οργανώνεται και σχεδιάζεται με σεβασμό σε αρμονία με τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά αυτής της ηλικίας.
Πολύ συχνά προσεγγίζονται οι στόχοι με μαθησιακούς στόχους και δραστηριότητες από όλα τα προγράμματα του σχολείου (Μουσική, Μαθηματικά, Τεχνολογίες Πληροφοριών & Επικοινωνιών).
Σκοπός είναι μία δια βίου εμπλοκή του μικρού παιδιού με την κίνηση μέσα από τη διασκέδαση και τη θετική εμπειρία της συμμετοχής!
Συνεργασία γονέων και διδακτικού προσωπικού
Στις αρχές κάθε έτους πραγματοποιείται ομαδική συνάντηση ενημέρωσης των γονέων με τις Εκπαιδευτικούς, με σκοπό την παρουσίαση της λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών και του παιδαγωγικού προγράμματος που εφαρμόζεται.
Οι γονείς/κηδεμόνες ενημερώνονται για την πρόοδο και συμπεριφορά του παιδιού τους από τις νηπιαγωγούς της τάξης στις καθορισμένες συναντήσεις ανά τρίμηνο, αλλά και σε έκτακτες συναντήσεις, σε περίπτωση που οι γονείς ή οι παιδαγωγοί κρίνουν χρήσιμο να συζητηθεί κάποιο θέμα.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, οι γονείς ενθαρρύνονται να συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία με ποικίλους τρόπους.
Ιατρική Παρακολούθηση
Η παιδίατρος των Παιδικών Σταθμών εξετάζει ανά 15 ημέρες τα παιδιά , σημειώνοντας τις παρατηρήσεις της στην ατομική καρτέλα κάθε παιδιού.
Υγιεινή Διατροφή
Στα παιδιά παρέχεται η απαραίτητη ποιοτικά και ποσοτικά τροφή (πρωινό, μεσημεριανό και απογευματινό) σε καθημερινή βάση. Το διαιτολόγιο των παιδιών καθορίζεται σύμφωνα με τις σύγχρονες παιδιατρικές απόψεις για την υγιεινή διατροφή των παιδιών. Το μηνιαίο πρόγραμμα διατροφής κοινοποιείται στον πίνακα ανακοινώσεων και στο προσωπικό email των γονέων.